Görüntülü Reklamcılık Nedir?

Görüntülü reklamcılık, metin, animasyonlar, videolar, fotoğraflar veya diğer grafikler gibi görsel öğelerin bir kombinasyonuyla oluşturulan bir çevrimiçi reklamcılık biçimidir. Bu reklamlar genellikle web sitelerinde ve mobil uygulamalarda görüntülenir. 

Genellikle marka veya ürün farkındalığını artırmayı amaçlayan geleneksel çevrimdışı reklam türlerinin (örneğin, panolar ve basılı reklamlar) aksine, görüntülü reklamcılık izleyicilerden anında eylem sağlayabilir. Görüntülü reklamlar genellikle kullanıcıları daha fazla etkileşime girebilecekleri ve dönüşüme giden yolda ilerleyebilecekleri reklamverenin web sitesine yönlendirir.

Görüntülü Reklamların Farklı Türleri Nelerdir?

Görüntülü reklamlar çeşitli biçimlerde, şekillerde ve boyutlarda (gerçek anlamda) gelir ve her tür farklı bir amaca ve hedef kitleye hizmet eder.

Banner reklamlar, resim reklamları olarak da bilinir, web sitelerinde başlık, alt bilgi veya kenar çubuğunda konumlandırılmış olarak görünür. Banner reklamlar, orijinal görüntülü reklam biçimiydi ve bugün web genelinde en yaygın olanı olmaya devam ediyor.

Başlangıçta, tüm banner reklamları 468 piksel genişliğinde ve 60 piksel derinliğindeydi, ancak bugün, bir dizi standart boyutta mevcuttur . Yatay banner reklamları (orijinal form gibi) genellikle izleyicilerin en fazla dikkatini çekmek için bir web sayfasının en üstüne yerleştirilir. İzleyiciler web sayfasında gezinirken görebilecekleri dikey banner reklamları genellikle sayfanın sağ tarafına yerleştirilir.  

Banner reklamlar ayrıca mobil uygulamalarda uygulama geliştiricileri için bir gelir kaynağı olarak kullanılır. Mobil banner reklamların boyutu, daha küçük mobil ekranlara uyum sağladıkları için web'dekilerden farklıdır.

Yerel Reklamlar

Yerel reklamlar , gösterildikleri ortamın görünümü ve hissiyle eşleşen reklamlardır. "Yerel reklamcılık" terimi ilk olarak 2011'de Çevrimiçi Medya, Pazarlama ve Reklam Konferansı'nda girişim sermayedarı Fred Wilson tarafından dile getirildi. Ancak, yerel reklamcılığın tarihi 19. yüzyıl basılı reklamlara kadar uzanmaktadır. 

Yerel reklamlar genellikle çevreleyen içeriğin görsel tasarımı, düzeni ve stiliyle eşleştiğinden, göze çarpmaktan ziyade web sayfasına uyum sağlar. Bu, geleneksel afiş reklamlarına kıyasla izleyiciler için daha az müdahaleci hissettirir. Ayrıca yerel reklamlar çevreleyen içerikle bağlamsal olarak daha ilişkili olduğundan, izleyicinin niyetine daha yakından eşleşir.

Video Reklamları

Video reklamları, 1940'larda televizyonlar daha yaygın hale geldikçe ortaya çıktı. Bugün, TV, reklamverenlerin video reklamları yerleştirdiği web siteleri ve sosyal medya gibi birçok medya kanalından yalnızca biridir.

İki tür video reklamı vardır: yayın içi ve yayın dışı. Yayın içi video reklamları, YouTube ve TikTok'taki reklamlar gibi yayın akışının bağlamında görünür. Yayın dışı video reklamları, standart afiş reklamlarına benzer şekilde herhangi bir yayın içeriğinin dışında görünür.

Zengin Medya Reklamları

Zengin medya reklamları, izleyicileri içerikle etkileşime girmeye ve etkileşimde bulunmaya teşvik eden video, ses, animasyonlar veya diğer öğeler gibi gelişmiş özellikler içerir. Genellikle modern web uygulamalarına güç veren Hypertext Markup Language'ın en son sürümü olan HTML5 ile biçimlendirilirler. Bu nedenle, zengin medya reklamlarına genellikle HTML5 reklamları da denir.

Statik ve Dinamik Reklamlar

Görüntülü reklamlar biçime göre ve statik veya dinamik olarak sınıflandırılabilir. Özetle, statik reklamlar hedef kitleye göre değişmeyen reklamlardır, dinamik reklamlar ise hedef kitlenin davranışına göre kişiselleştirilebilir. 

Statik reklamların oluşturulması daha kolaydır ve reklamverenlere tasarımları üzerinde tam kontrol sağlar. Öte yandan, dinamik reklamlar hedef kitleleriyle daha alakalı ve ilgi çekici olma eğilimindedir. Dinamik reklamlar, reklamverenin web sitesinde kitlenin gezinme davranışına göre yaratıcılığın kişiselleştirilebildiği yeniden hedefleme kampanyaları için özellikle yararlıdır. 

Hem statik hem de dinamik reklamlar tek başlarına stratejik olarak kullanılabilir. Ancak reklamverenler ikisinin bir kombinasyonunu kullandıklarında, markalarını merkez sahneye koyarken potansiyel müşteriler için tutarlı ve besleyici bir deneyim yaratabilirler. 

Görüntülü Reklamcılık Nasıl Çalışır?

Yayımcı ve reklamveren

Görüntülü reklamların alım satımı iki tarafı içerir: yayıncılar ve reklamverenler. Yayıncılar, reklamları barındıran ve görüntüleyen web siteleri veya mobil uygulamalardır, reklamverenler ise yayıncılardan reklam alanı oluşturan ve satın alan markalardır. Başka bir deyişle, yayıncılar bir görüntülü reklam işleminde satıcılar ve reklamverenler alıcılardır. 

Bir reklamverenin yayıncılardan reklam alanı edinmesinin üç yolu vardır: doğrudan anlaşmalar, reklam ağları aracılığıyla ve programatik reklamcılık. 

Doğrudan fırsatlar

Adından da anlaşılacağı gibi, doğrudan bir anlaşma yayıncı ile reklamveren arasında doğrudan bir işlemdir. Bu tür bir işlem genellikle wsj.com gibi çok önemli yayıncıları ve çok büyük markaları içerir. Satıcı ile alıcı arasında aracı olmadığından, reklam fiyatı doğrudan yayıncı ile reklamveren arasında müzakere edilir. Doğrudan anlaşmalar yayıncının en iyi satış fiyatını elde etmesini ve reklamverenin yayıncıdan en değerli reklam alanlarına erişmesini sağlar.  

Reklam ağları

Reklam ağı, birden fazla yayıncıdan reklam envanterlerini toplayan ve bunları reklam verenlere satan bir şirkettir. Reklam verenler, doğrudan yayıncılardan reklam satın almak yerine, reklamları daha sonra çeşitli yayıncılara satan bir reklam ağından satın alır. Reklam ağının satıcılar ve alıcılar arasında aracı olmasıyla, reklam verenler her yayıncıyla ayrı ayrı ilgilenmeden reklamlarını birden fazla web sitesinde veya uygulamada yayınlayabilir.

Programatik reklamcılık

Programatik reklamcılık, reklam envanterlerinin yayıncılar ve reklam verenler arasında otomatik bir açık artırma mekanizması aracılığıyla alınıp satıldığı yolu ifade eder. Alım satım, NASDAQ borsasına benzer şekilde çalışan reklam borsası adı verilen dijital bir pazaryerinde gerçekleşir (şirket hisselerini alıp satmak yerine, reklam verenler ve yayıncılar reklam alanlarını alıp satarlar).

Reklam teklif sürecini kolaylaştırmanın yanı sıra, programatik reklamcılık platformları ayrıca hedef kitleyi hedefleme, yaratıcı yönetim, performans raporlaması ve reklam kampanyalarını yönetmek için diğer işlevleri de sağlar. 

Görüntülü Reklamcılığın Avantajları

Görüntülü reklamcılığın temel avantajlarından biri açık ekosistemidir. Her kanalın tek bir şirket tarafından kontrol edildiği arama reklamları ve sosyal medya reklamları gibi diğer dijital reklamcılık biçimleriyle karşılaştırıldığında görüntülü reklamlar açık internette çalışır. 

Kapsamlı reklam envanterleri = daha geniş erişim

Görüntülü reklamlar herhangi bir web sitesinde veya mobil uygulamada yayınlanabildiğinden, reklamverenler çok çeşitli yayıncılardan oluşan büyük bir reklam envanteri havuzuna erişebilir. Bu, görüntülü reklam maliyetlerini düşük tutmakla kalmaz, aynı zamanda reklamverenler hedef kitlelerindeki çok sayıda insana ulaşabilir. 

Çok çeşitli reklam biçimleri

Arama gibi belirli reklam kanalları yalnızca sınırlı sayıda reklam biçimini desteklerken, görüntülü reklamlar reklamverenlere çeşitli biçimlerde sunulur. Basit statik banner reklamlarından dinamik zengin medya reklamlarına kadar, reklamverenler kampanya hedeflerine ve bütçelerine en uygun reklam biçimlerini seçebilirler. 

Çok sayıda hedefleme yönteminin desteklenmesi

Görüntülü reklamları kullanarak hedef kitlenizi hedeflemenin çok sayıda yolu vardır. Demografik, ilgi veya benzer hedefleme, reklamverenlerin mevcut müşterilerin özelliklerine göre potansiyel müşterilere ulaşmasını sağlar. Google, Chrome tarayıcısında üçüncü taraf çerez desteğini aşamalı olarak kaldırdıkça , çerezlere veya diğer bireysel tanımlayıcılara dayanmayan bağlamsal hedefleme, potansiyel müşteri bulma kampanyalarında daha önemli bir rol oynayacaktır. 

Birçok reklam platformu seçeneği

Görüntülü reklamcılığın açık yapısı, reklamverenlerin belirli bir platformu kullanmaya zorlanmadığı anlamına gelir. Özellikle programatik görüntülü reklamcılık alanında, reklamverenlerin aralarından seçim yapabilecekleri çok çeşitli reklam platformları vardır. 

Görüntülü Reklamcılığın İşletmelere Sağladığı Faydalar

Görüntülü reklamcılığın en önemli faydalarından biri, pazarlama hunisinin tamamında hedef kitleye ulaşmaktır. 

Marka bilinirliğini ve ilgiyi artırın

Marka kampanyalarınıza görüntülü reklamcılığı entegre etmek birçok avantaj sunar. Öncelikle, markanızı çeşitli dijital platformlarda daha geniş bir kitlenin önünde konumlandırarak marka bilinirliğini artırır. Bağlamsal veya demografik hedeflemeyi kullanarak, aksi takdirde markanızdan haberdar olmayabilecek potansiyel müşterilere etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ve ilgili web siteleri ve uygulamalar arasında tutarlı markalamayla farklı reklamlar yerleştirdiğinizde, markanız potansiyel müşteriler için daha tanınır ve akılda kalıcı hale gelir.

Potansiyel müşterilerden yeni trafik çekin 

Ürün ve hizmetleriniz için pazarda olan potansiyel müşterilere ulaşmak ve onları web sitenize getirmek, tartışmasız pazarlamanın en önemli işlevidir. Benzer ve diğer davranışsal hedefleme yöntemlerini kullanarak, reklamverenler potansiyel müşterilerinin internette bulunduğu her yere görüntülü reklamlar yerleştirebilirler.  

Görüntülü reklamcılığı potansiyel müşteri bulma kampanyalarına (arama reklamları ve sosyal medya reklamları gibi diğer dijital kanallarla birlikte) dahil ederek reklamverenler erişimlerini artırabilir ve genel tıklama oranlarını iyileştirebilir. 

Dönüşüm oranlarını iyileştirin

Pazarlama hedefiniz bir ürünü satmak veya potansiyel müşteri yakalamak olsun, potansiyel müşterilerinizin web sitenize ilk ziyaretlerinde dönüşüm sağlama olasılığı düşüktür. Pazarlama hunisinin en altında, yeniden hedefleme kampanyaları yardımcı olabilir.  

Yeniden hedefleme, reklamverenlerin web sitelerini ziyaret etmiş ancak dönüşüm sağlamamış kişileri hedeflemesini sağlar. Reklamverenler, yeniden hedefleme reklamlarının içeriğini, bir kullanıcının web sitesindeki tarama geçmişine göre özelleştirmek için dinamik görüntülü reklamları kullanabilir. 

Dinamik görüntülü reklamlarla yeniden hedefleme kampanyaları, markanızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi akıllarda tutmak ve potansiyel müşterileri dönüştürmek üzere sitenize geri getirmek açısından oldukça etkilidir. 

Etkili Görüntülü Reklam Kampanyaları Oluşturmak İçin 6 Adım

1. Kampanya hedefleri: Neyi başarmak istiyorsunuz?

İlk adım, kampanya hedeflerinizi tanımlamaktır. Kampanyanızın dönüşümleri yönlendirmesini, yeni ziyaretçiler çekmesini veya marka bilinirliğini artırmasını mı istiyorsunuz? Net bir şekilde tanımlanmış bir kampanya hedefine sahip olmak çok önemlidir çünkü performansın nasıl ölçüldüğünü ve optimize edildiğini doğrudan etkiler. 

2. Hedef kitle: Kampanyanızı kimlere yönelik yapıyorsunuz?

Kampanya hedeflerinizi seçtikten sonraki adım hedef kitlenizin kim olduğunu tanımlamaktır. Başarılı dijital reklam kampanyaları, kampanya hedefleriyle eşleşen belirli hedef kitle segmentlerine sahip olmaya bağlıdır. Reklamverenler, demografi , davranışsal , benzer ve bağlamsal gibi hedefleme yöntemlerinden yararlanarak mesajlarının ürünleri veya teklifleri için en alakalı kitleye ulaşmasını sağlayabilir. Bu tür bir doğruluk, etkileşimi artırarak genel olarak daha iyi kampanya sonuçlarına yol açar.

3. Mesaj ve yaratıcı tasarım: Kampanyanız neyle ilgili?

Geleneksel reklamların aksine, dijital reklamlar anında izleyici etkileşimi ve tepkisi gerektirir. Reklamınızın izleyicilerin dikkatini çekmek ve harekete geçmek için kısa bir zaman aralığı vardır. Bu nedenle, mesajınızı hedef kitlenize iletmek için reklamınızın onlarla etkili bir şekilde bağlantı kurması gerekir. 

Göz alıcı görseller, izleyicinin dikkatini çekmek için genellikle görüntülü reklamlarda kullanılır. Ürün veya teklifin değer önerilerini iletmek için reklamlarınızda özlü, anlaşılır ve ikna edici bir lehçe kullanın. 

Daha karmaşık bir fikri iletmeniz veya hedef kitlenizle duygusal bir bağ kurmanız gerektiğinde, hareket ve ses içeren video veya zengin medya reklamlarını kullanmayı düşünün. Animasyonlar, videolar, görseller ve sesin bir kombinasyonunu kullanarak reklamverenler hedef kitleleriyle bağlantı kuran oldukça ilgi çekici içerikler oluşturabilir. 

Yeniden hedefleme kampanyaları için, mümkün olduğunca, izleyicilerin önceki tarama davranışlarına göre reklamı otomatik olarak özelleştiren dinamik reklamları kullanmayı düşünün. 

4. Harekete geçirici mesaj: Hedef kitlenizin hangi eylemi gerçekleştirmesini istiyorsunuz?

Sonuç olarak, hedef kitlenizin reklamınızı gördükten sonra belirli eylemlerde bulunmasını isteyeceksiniz. Bunu başarmak için, tüketicileri web sitenizi ziyaret etmek, bir şey satın almak veya bülteninize abone olmak gibi amaçlanan eylemi gerçekleştirmeye teşvik eden ilgi  çekici bir harekete geçirici mesaj (CTA) oluşturmanız gerekir.

Etkili bir CTA'nın genellikle iki öğesi vardır: teşvik ve aciliyet duygusu. Eylemin faydalarını (örneğin, ek bir indirim almak) ve hemen harekete geçme nedenini (örneğin, zaman sınırlı teklif) reklamlarınızda iletmeniz ve hedef kitlenizden eyleme geçmelerini istemeniz gerekir.

5. Bütçe dağılımı: Kampanyaya ne kadar yatırım yapmak istiyorsunuz?

Reklam bütçesi söz konusu olduğunda, ne kadar büyükse o kadar iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekte, bundan biraz daha karmaşıktır. 

Yeniden hedefleme kampanyalarına uygun bütçeyi ayırmak özellikle önemlidir çünkü web sitenizi veya uygulamanızı belirli bir dönüşüm potansiyeli seviyesiyle ziyaret eden sınırlı sayıda hedef kitle vardır. Çoğu durumda, kampanyanızın reklam harcaması getirisi (ROAS) veya edinim başına maliyeti (CPA) belirli eşiklerin üzerinde olduğu sürece bütçenizi artırmak istersiniz. 

6. Performans takibi: Kampanyanız ne kadar iyi performans gösteriyor?

Reklam kampanyanız güvenilir performans takibi olmadan tamamlanmış sayılmaz. Performans takibi çok basit bir şey gibi görünebilir ancak kampanya hedeflerinize, dönüşüm tanımınıza ve atıf yöntemlerinize bağlı olarak zorlaşabilir. 

Öncelikle, her reklam kampanyası ve ilgili hedef için "dönüşüm"ün net bir tanımına sahip olmanız gerekir. Yeniden hedefleme gibi alt huni (BOFU) kampanyaları için dönüşüm genellikle reklamverenin web sitesinde veya uygulamasında yakalanan bir satın alma veya potansiyel müşteri olarak tanımlanır. Üst huni (TOFU) ve orta huni (MOFU) kampanyaları için ve özellikle daha uzun bir satış döngüsüne sahip sektörler için dönüşüm, reklamverenin web sitesine yapılan ziyaretler veya belirli etkileşim hedeflerini karşılayan ziyaretçiler (alışveriş sepetine ürün eklemek veya en az 10 saniye boyunca bir video izlemek gibi) olarak tanımlanabilir.   

Ardından, reklamverenlerin bir dönüşümün bir kampanyaya nasıl atfedileceğini belirlemeleri gerekir. Kampanya tıklama tabanlı atıf, görüntüleme tabanlı atıf veya her ikisinin bir kombinasyonunu kullanmalı mıdır? Uygun geri bakış penceresi nedir? Birden fazla kampanya söz konusuysa dönüşüm kredisi nasıl tahsis edilmelidir? 

Reklam performansı iki unsura dayanır: maliyet ve getiri. Bir reklam kampanyasının maliyeti, çok basit olan reklam harcamasıdır. Ancak kampanyanın getirisi, daha önce belirtilen faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Sonuç olarak, kampanya performans takibi yalnızca dönüşüm tanımı ve atıf yöntemi doğru bir şekilde ayarlandığında güvenilirdir. 

 

Paylaşmak: